Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z rukoli Anny

Przepis na aromatyczne pesto przygotowane z rukoli z dodatkiem orzechów włoskich i pestek dyni. Pozostałe składniki przepisu: oliwa z oliwek, czosnek i parmezan. 
 

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 25 g pestek dyni
  • 1 garść orzechów włoskich  
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag sera parmezan 
  • 70 ml oliwy z oliwek 
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pestki dyni wrzucić na suchą patelnie i uprażyć. 
    Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć  z nadmiaru wody.
    Następnie porwać ją na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.
    Dodać obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz uprażone pestki dyni.
    Wrzucić obrane orzechy włoskie. 
    Polać całość oliwą z oliwek i miksować.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dorzucić jeszcze starty parmezan.
    Na koniec dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *