Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z bazylii Olgi

Mamy dla Was przepis na aromatyczne pesto z bazylii. Aby go wykonać będziesz potrzebować: bazylii, oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu.   
 

Składniki:

  • 4 szkl świeżych liści bazylii
  • 1/3 szkl orzechów piniowych 
  • 3 ząbki czosnku
  • ½  szkl oliwy z oliwek 
  • ½  szkl startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pesto najlepiej przygotowywać w moździerzu.
    Jeśli go jednak nie posiadamy można użyć do tego blendera.
    Opłukane listki bazylii wrzucić do moździerza.
    Dodać do nich obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
    Wrzucić jeszcze orzeszki piniowe po czym polać całość oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    W trakcie ucierania gdy składniki zaczną się łączyć dodawać stopniowo starty parmezan.
    Ucierać tak długo, aż powstanie gładkie, jednolite pesto.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *