Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne ze szparagami

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 50 g surowej  szynki
  • 40 g masła
  • ¼ strąk suszonej papryczki chili
  • 300 g makaronu penne
  • sól
  • 200 ml śmietany
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce a resztę pokroić na ukośne kawałki.
    Następnie na rozgrzanym  maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz szynkę  pokrojoną w kostkę.
    Wówczas dodać szparagi oraz papryczkę chili.
    Wymieszać i trzymać na ogniu do miękkości szparagów, po czym zalać całość śmietaną oraz koncentratem  pomidorowym.
    Gotować jeszcze 4 minuty i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    W miedzy czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu  i po odcedzeniu polać go sosem i udekorować natką pietruszki .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *