Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne z migdałami

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 500 g startego parmezanu
  • 150 g płatków migdałowych
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 4 łyzki oliwy z oliwek
  • 40 g kwaśnej śmietany
  • 2 pory
  • 2 gałązki bazylii
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Płatki migdałowe zarumienić na rozgrzanej patelni ( uważać aby się nie przypaliły).
    Następnie 100 g migdałów zmiksować razem z pieczywem tostowym.
    W między czasie ugotować penne w osolonej wodzie.
    Pory pokroić w krążki, które zalać osoloną wodą i gotować ok. 5 min.
    Oliwę wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku pieprzem.
    Miękki makaron i pory odcedzić, ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać resztą migdałów, startym serem oraz udekorować listkami bazylii.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *