Składniki:
Beza:
• 4 białka
• 20-25 dag cukru pudru
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• masło do posmarowania formy
Krem i owoce:
• 400 g truskawek (lub innych owoców: malin, jeżyn, porzeczek, jagód, kiwi – w dowolnych kombinacjach)
• 4 żółtka
• 150 ml słodkiej śmietany
• 15 ml słodkiej sherry
• 250 g serka mascarpone
• 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie bezy: białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier puder. Ocet winny i mąkę kukurydzianą delikatnie wymieszaj z pianą.
Nagrzej piekarnik do 140°C. Posmaruj masłem blaszkę do ciasta. Połowę ubitej piany wyłóż na papier do pieczenia i rozprowadź nożem w formie okręgu o średnicy 20-25 cm. Resztę ubitej piany ułóż w taki sposób, aby na brzegu koła z piany powstał brzeg z bezowych „kopczyków”.
Wstaw bezę do piekarnika i piecz w środkowej części piekarnika przez ok. 50 minut. Po kilku minutach obniż temperaturę do około 130°C.
Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim upieczoną bezę przez co najmniej 5 godzin, pod żadnym warunkiem nie otwierając drzwiczek piekarnika.
Przygotowanie kremu: utrzyj żółtka z połową cukru. Śmietanę ubij z resztą cukru i wymieszaj z utartymi żółtkami. Dodaj sherry i połącz z mascarpone. Tuż przed podaniem Pavlovej wypełnij środek bezy kremem, a na kremie ułóż truskawki (lub inne świeże owoce).
To nie maka kukurydziana, a maczka kukurydziana (zasadnicza roznica), ktora na swiecie uzywa sie tak, jak maczki kartoflanej w Polsce – o takich samych wlasciwosciach zageszczania. Z tym pieczeniem pokrecone, widac, ze przepis tlumaczony z innego jezyka, tylko zle.
Można użyć mąki kukurydzianej. W niektórych przepisach jest nawet mowa o zwykłej mące. A co do pieczenia bezów, to jest tyle przepisów, ile książek kucharskich.