Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z kaczki z sosem malinowo-grejpfrutowym

 

Składniki:

  • 50 dag kaczej wątróbki,
  •  50 dag piersi kaczki 20 dag słoniny,
  •  25 dag masła,
  • 2 jajka,
  •  sól,
  • pieprz,

Marynata:

  • 4 łyżki porto,
  • 2 łyżki winiaku,
  • 5 łyżek soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

 SOS:

  •  40 dag malin,
  • 2 grejpfruty,

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć i pokroić. Porto, winiak i sok pomarańczowy wymieszać.
Włożyć mięso do marynaty na 12 godzin.Masło roztopić, odstawić i przestudzić. Potem mięso wyjąć z marynaty i zmiksować z jajkami, dolewając powoli masło. Doprawić pieprzem i solą. Zamrozić słoninę. Potem pokroić w plastry, którymi należy wyłożyć formę do pieczenia.
Masę mięsną włożyć i piec ok.1,5 godziny w temperaturze 150 C.Po tym czasie wyjąć pasztet, ostudzić i pokroić w plastry.
SOS: Owoce umyć. Obrać grejpfruty, dokładnie tak, aby wyjąć z błonek cząstki miąższu (kilka owoców zostawić do dekoracji). Zmiksować owoce i przetrzeć przez sito. Pasztet wyjąć na półmisek i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *