Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet rybny Marcina

Składniki:

  • 1 kg filetów z pangi
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 8 jajek
  • 2 czerstwe bułki
  • kostka margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Rybne filety i bułkę skręcić przez maszynkę do mięsa. Żółtka utrzeć z margaryną, śmietaną i zmieloną rybą. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą rybną, delikatnie wymieszać. Do natłuszczonego i oprószonego tartą bułką żaroodpornego naczynia wyłożyć masę. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C i piec około 50 minut. Pasztet wyjąć na półmisek, schłodzić. Dobrze smakuje z sosem cytrynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *