Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet po wiejsku

Składniki:

  • 30 dkg wątróbki cielęcej
  • 15 dkg wątróbki gęsiej
  • 30 dkg wątróbki z kurczaka
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 15 dkg tłuszczu drobiowego
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 dkg masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

W małym rondlu doprowadzić do wrzenia wino, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, gotować aż zmięknie, odcedzić i odłożyć. Wątróbki zalać wodą wymieszaną z mlekiem, moczyć przez 1 godzinę. Odcedzić, obrać z błon i żył. Osuszone wątróbki gęsie pokroić w plastry o grubości około 1 cm, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na maśle. Schłodzić, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz drobiowy, dodać cebulę, smażyć powoli aż zmięknie, dodać pokrojony grubo czosnek, smażyć chwilę mieszając, wyjąć łyżka cedzakową, odłożyć. Do rondla dodać pokrojone w kostkę wątróbki drobiowe i cielęce, smażyć klika minut mieszając, dodać masło, kolendrę, cukier, pieprz i sól. Gdy masło się rozpuści przełożyć zawartość rondla do Bendera, zmiksować na jednorodną masę. Formy do pieczenia wyłożyć folią, przelać zawartość Bendera, i przygotowane wcześniej wątróbki gęsie, czosnek, marchewkę. Odstawić formy na 6 godzin do lodówki. Podawać pasztet z pieczywem, tostami z dodatkiem sałaty, kiszonych domowych ogórków itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *