Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet Marka

 

Składniki:

  • mały kurczak
  • karkówka ( lub inne) 0,5 kg
  • 3 cebule
  • 2 nieduże marchewki
  • nieduży seler lub pietruszka
  • pół pora
  • wątróbka drobiowa – 1/5 wagi mięs
  • suszone grzybki 5 dag
  • 2 czerstwe bułki
  • 4 jajka
  • 1 gałka muszkatołowa (nie mielona)
  • ziele angielskie
  • owoc jałowca
  • liść laurowy
  • pieprz, sól
  • smalec
  • tarta bułka

 

 

Sposób wykonania:

  1. Mięsa, 2 cebule, warzywa, grzybki, ziele, pieprz ziarnisty i liść laurowy włożyć do garnka, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyłożyć mięso (wywar zachować) i zmielić go w maszynce razem z warzywami i grzybami. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem lub przez chwilę zagotować i gorącą zmielić (nie powstaną wtedy grudy). Czerstwe bułki namoczyć w sosie pozostałym po duszeniu. Następnie zmielone mięso i wątróbkę oraz namoczone bułki jeszcze dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Do tak uzyskanej masy dodać jajka, startą gałkę muszkatołową, startą jedną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić. Konsystencja tak uzyskanej masy powinna być rzadsza niż na sznycle. W razie potrzeby należy dolać wodę.
    Formę do pieczenia wysmarować smalcem i posypać tartą bułką. Wyłożyć formę masą, na wierzch kładąc trochę smalcu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. pół godziny.

     

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marek Franus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *