Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paszteciki z nadzieniem (do barszczu czerwonego itp.)

Ciasto:

  • Półtorej szklanki mąki pszennej
  • Dwie łyżki śmietany
  • 2-3 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • duża szczypta soli
  • woda
  • mąka (można dodawać gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie)

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać z proszkiem, solą, wrzucić całe masło, siekać nożem aż połączy się z większą częścią mąki. Jajka (całe) rozmącić widelcem, dodać śmietanę. Wlać do mąki z masłem i wyrabiać na gładkie, miękkie ciasto. Należy wyrabiać energicznie rozgniatając masło, ale nie za długo żeby masło nie zdążyło się ogrzać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie "mazać się". Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości 1/2 cm sowicie podsypując mąką. Rozsmarować nadzienie, zwijać w roladę. Pokroić paszteciki – wielkość według uznania. Układać na wysmarowanej masłem blasze (można dla bezpieczeństwa także wyłożyć papierem do pieczenia i jeszcze posmarować, piec aż się zezłocą w temp. 200 st.
Nadzienie pieczarkowe:
3/4 kg pieczarek,
trzy cebulki
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki obrać, wrzucić na patelnię z tłuszczem (najlepiej chyba jednak olej) i smażyć na wolnym ogniu Podsmażyć cebulkę, dodać do gotowych pieczarek. Posolić i doprawić pieprzem (solidnie). Poczekać aż ostygnie i dopiero rozsmarowywać na ciasto.
Nadzienie szpinakowe:

  • Opakowanie szpinaku mrożonego lub z puszki
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, musztarda
  • ewentualnie parmezan
  • 3 jajka na twardo
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:
Szpinak podgrzać w garnku. Jeżeli korzystamy ze szpinaku z puszki należy go dobrze odsączyć, jeżeli z mrożonego podgrzewać długo aby wyparowała zbędna woda. Dodać pokrojone w kostkę jajka, wyciśnięty czosnek, masło (łyżka do dwóch), sól (soli do szpinaku wchodzi sporo, ale trzeba po prostu próbować, pieprz, gałkę, parmezan (wszystko według smaku) oraz dwie łyżeczki musztardy. Wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Rozsmarować na cieście. Zwinąc roladę, pokroić i postępować jak wyżej.
Nadzienie mięsne:
Kawałek ugotowanego mięsa wołowego
marchewka
2-3 cebulki
sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
30 – 40 dag mięsa gotować z marchewką. Wywaru nie wylewać. Mięso przekręcić przez maszynkę wraz z marchewką. Dodać przesmażoną (pokrojoną w kosteczkę) cebulkę, sól, pieprz do smaku, bulion aby mięso nie było zbyt suche. Przestudzone rozsmarować na mięsie, zwinąć roladki i postępować jak wyżej. Podawać do barszczu czerwonego itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *