Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

    Ciasto :

    • 2 dag drożdży
    • pół łyżeczki cukru
    • 150 ml mleka
    • 25 dag mąki
    • jajko
    • 5 dag masła,
    • sól do smaku
    • tłuszcz do blachy

    Farsz: 

    • 2 dag grzybów suszonych
    • 50 dag kapusty kwaszonej
    • 8 dag cebuli, tłuszcz
    • 1 dag mąki
    • sól, pieprz, przyprawa do zup i kminek do smaku
    • ½  jajka do smarowania
    • 5 dag tartego sera żółtego do posypania.

    Sposób wykonania:
    Grzyby umyć, namoczyć i ugotować,. Kapustę pokrajać, zalać wywarem
    z grzybów, zagotować pod przykryciem, odkryć na 15-20 min i ugotować pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą i pokrajanymi w kostkę grzybami oraz zmielonym kminkiem i  doprawić do smaku. Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min. Następnie wlewać powoli do przesianej mąki razem z pozostałym mlekiem, dodać jajko, posolić. Wyrobić ciasto tak, aby wtłoczyć  w nie jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto odstaje od ręki i ścianek naczynia, wlać do niego powoli stopione masło, ciągle wyrabiając. Ciasto przykryć serwetką pozostawić do wyrośnięcia. Gdy zwiększy ono swoją objętość dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 0,5 –1 cm, pokrajać na paski szerokości 10 cm, nałożyć nadzienie wzdłuż każdego paska, zawinąć tak, aby spód ciasta wystawał na 1 cm. Zlepić brzegi, pokrajać ukośnie na kawałki 3-4 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym serem i upiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *