Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paszteciki wołowe z suszonymi porzeczkami orzechami

Składniki:

    • 1 kg wołowiny
    • 10-20 dag słoniny wieprzowej
    • 2 szalotki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki
    • 2 ½ łyżki cynamonu
    • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • ½ szkl. suszonych porzeczek
    • ½ szkl. orzechów pistacjowych
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso oraz słoninę zemleć w osobno w maszynce do mielenia po czym je połączyć.
    Następnie wbić jajko, dodać posiekane szalotki i czosnek, oraz mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, porzeczki i orzechy.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z powstałej masy formować małe paszteciki, które smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem ok. 30 min, często obracając.
    Po tym czas zdjąć pokrywkę i trzymać na ogniu jeszcze ok. 10-15 minut.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Kasię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *