Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasty do kanapek

Gdy znudzi nam się już codzienna wędlina i ser żółty do kanapek, proponuję pasty! Będą one miłą odmianą, szczególnie lubianą przez dzieci. Pasty nadają się także znakomicie do kanapeczek koktajlowych na małe przyjęcia i prywatki.
 

Pasta z jajek

3 jajka ugotowane na twardo
majonez
świeżo zmielony czarny pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Jajka drobno posiekać, wymieszać z majonezem do uzyskania gęstej pasty, przyprawić solą i pieprzem.

Pasta z wędzonych szprotek

  •  
      wędzone szprotki
      olej
      świeżo zmielony czarny pieprz
      Sposób przyrządzenia:
      Usunąć łby i ogony, Szproty zmielić np. malakserem. Dodać olej. Przyprawić do smaku pieprzem.

      Pasta z sera pleśniowego

    •  
        ser pleśniowy albo bryndza.
        masło
        Sposób przyrządzenia:
        Zmiksować do konsystencji pasty, proporcje masła i sera wg uznania

        Masło orzechowe

      •  
          orzeszki ziemne prażone
          sól
          olej jadalny (najlepszy arachidowy albo sezamowy, ale może być każdy inny)
          miód pszczeli.
          Sposób przyrządzenia:
          Orzeszki zmielić w mikserze z olejem tak by uzyskać gładką pastę, konsystencję regulować poprzez dodawanie oleju. Na koniec doprawić do smaku niewielką ilością miodu. Doprawić solą jeżeli używaliśmy niewolonych orzeszków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *