Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pascha Wielkanocna

Składniki:
1 kg twarogu
5 żółtek
200 g masła
250ml śmietanki 30%
250g cukru pudru
100g rodzynków
100g słodkich migdałów
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
50g daktyli
50g fig
1/2 laski wanilii
wiśnie z konfitury, winogrona i kandyzowane owoce do przybrania.

Sposób przyrządzenia:
Wanilię zetrzeć na drobnej tarce. Migdały sparzyć i obrać, rodzynki umyć i osączyć. Migdały, rodzynki, daktyle, figi, skórki pomarańczowe i cytrynowe posiekać. Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, wanilią i dodać śmietankę. Naczynie z żółtkami i śmietanką wstawić do garnka z wrzącą wodą i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać zmiękczone masło, twaróg i posiekane bakalie. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy z otworami (w kształcie doniczki), przycisnąć ciężarkiem odstawić pod formą talerzyk i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z formy paschę przybrać osączonymi wiśniami, anżeliką i kandyzowanymi owocami. Zamiast 5 żółtek można dać 3 całe jajka. Paschę można robić na co dzień bez bakalii. Rodzynki, migdały i kandyzowane skórki dodawano kiedyś jedynie do paschy wielkanocnej. Tradycyjną paschę przygotowywano w specjalnej drewnianej skrzyneczce z nawierconymi owocami, przez które ściekała serwatka. Jako dodatek podawano drożdżowe bułeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *