Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paprykowy sos Ilony

 

Składniki:

  • papryka 4 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy 100 ml
  • oliwki zielone 10 sztuk
  • natka pietruszki posiekana
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • parmezan starty 10 dag
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • makaron 1 opakowanie

 

 

Sposób przyrządzenia:
Papryki należy dokładnie umyć, po czym usunąć z nich gniazda nasienne.
Pokroić je w kostkę i smażyć na oliwie przez 15 minut do momentu
zmięknięcia. Doprawić je solą oraz pieprzem. Do papryki należy dodać
posiekaną w kosteczkę cebulę i smażyć dalej 10 minut. Czosnek należy
rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia należy
dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić so smaku. Podawać jako sos do makaronu ugotowanego al dente. Sos należy posypać startym parmezanem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *