Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paprykarz z kurczaka

Składniki:

    • 75 dkg filetów z kurczaka
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
    • 1 pomidor pokrojony w kostkę
    • 30 dkg pieczarek pokrojonych w  plastry
    • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
    • ½ szklanki bulionu drobiowego
    • ½ szklanki śmietany
    • 2 łyżki mąki
    • olej
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso, obsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i paprykę dodać kurczaka i bulion drobiowy, doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach dodać pieczarki. Utrzymywać w stanie wrzenia 15 minut, dodać przyprawy . Śmietanę delikatnie posolić, zahartować, dodać do paprykarza. Podawać z makaronem, couscous itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *