Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka w czosnkowej marynacie

Składniki:

  • 1 kg kolorowej papryki
  • 6 dkg soli
  • 35 dkg drobno pokrojonego czosnku
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • 1 litr wody
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 15 w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Tak przygotowaną paprykę układać luźno w słojach, dodać sól, czosnek, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i cukier do smaku, wymieszać, schłodzić. Zimną marynatą zalać słoje, szczelnie zamknąć.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *