Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka marynowana w sosie pomidorowym

Składniki:

    •  2kg papryki
    • 1 szklanka octu 6%
    • 1.5 szklanki wody
    • 2 słoiczki przecieru pomidorowego
    • 5-6 cebul
    • 6 ziaren ziela ang.
    • 6 ziaren pieprzu czarnego
    • 11 łyżek cukru
    • 2 łyżki soli

    Sposób przygotowania:
    Cebulę posiekać w półpiórka i zasypać 2 łyżkami soli, zostawić aż cebula puści sok( kilka razy przemieszać) Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie paski. Nastepnie obgotować 2 minuty i odczedzic, wodę wylać. Przygotować zaprawę : ocet, wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy doprowadzic do wrzenia, wrzucic cebule( nie płukać).Pogotowac kilka minut i dodać paprykę – i kolejne 2-3 minuty pogotować razem. Nakładać do wyparzonych słoików. Chwilke pasteryzować ( do 10 min). Papryka ma niesamowity smak, pyszna jako zakąska, dodatek do drugich dań oraz dodoatek do leczo. Gorąco polecam!

2 comments for “Papryka marynowana w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *