Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka marynowana po bałkańsku

Składniki:

  • kolorowa papryka

    Marynata:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki soli
  • cukier do smaku
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy do smaku
  • kilka ziaren gorczycy

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty, odcedzić. Tak przygotowaną paprykę pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm, ułożyć w czystych słojach. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zalać nią zawartość słoi starając się, aby przyprawy były równomiernie podzielone, słoje szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 – 30 minut w zależności od wielkości słoi.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *