Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka faszerowana grzybami i ryżem

 

Składniki:

  • 6 żółtych papryk
  • 100 g ryżu
  • 6 suszonych prawdziwków
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia odcedzić je i drobno posiekać po czym wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i poddusić.
    W między czasie ugotować ryż na półtwardo.
    Następnie świeże grzyby pokroić w kostkę, dodać do nich ryż oraz podduszone grzyby.
    Wrzucić jeszcze posiekana paprykę oraz żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając bułkę tartą – tyle aby farsz był kleisty.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z papryk odciąć szypułki i wydrążyć gniazda nasienne.
    Napełnić je farszem, przykryć odciętymi daszkami i dusić na małym ogniu około 40 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *