Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paprikas czyli kurczak z papryką i pomidorami

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 100 g cebuli
  • 2 pomidory
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1 szkl śmietany
  • 70 g tłuszczu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól

Sposób wykonania:
Z kurczaka oddzielić białe mięso, które pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i odstawić na 1 godzinę.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym wrzucić mięso, obsmażyć.
Następnie podlać odrobiną wody i oprószyć  papryką.
Trzymać na małym ogniu około 25 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i pomidory, które dusić do miękkości.
Na sam koniec wlać jeszcze śmietanę i przez chwile jeszcze gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *