Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga zapiekana z ziemniakami i serem

Składniki:

  • pół kilograma filetów z pangi
  • 12 średnich ziemniaków
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 6 plastrów sera żółtego
  • śmietanka 18%
  • 3 jajka
  • łyżeczka masła
  • bułka tarta


Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(aby się nie rozleciały) odcedzamy i kroimy w plastry. Pangę kroimy i pieczemy na patelni z przyprawami (bez panierki). Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Na dnie układamy ziemniaki, na nich rybę i tak dalej aż do wyczerpania składników (górną warstwę zakańczamy ziemniakami). W miseczce mieszamy jajka ze śmietanką i polewamy ziemniaki z rybą. Na samej górze układamy żółty ser i posypujemy bazylią. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i zapiekamy 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *