Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga w zielonym sosie curry

Składniki:

  • 1 kg filetów z pangi (flądry, pstrąga, łososia)
  • mąka
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • oliwa
  • 2 pokrojone w plastry, ugotowane, duże ziemniaki
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka tajskiej zielonej pasty curry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Filety dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Przygotowane wcześniej filety obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej filety nie rumieniąc. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki, smażyć razem około 5 minut. W międzyczasie doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, gotować aż objętość zmniejszy się o połowę, dodać mleczko koksowe i pastę curry, gotować powoli aż sos zgęstnieje, dodać natkę pietruszki, ewentualnie przyprawić. Usmażone filety rybne i ziemniaki nakładać na talerze, polać obficie sosem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *