Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga w sosie imbirowym

Składniki:

  • 4 filety z Pangi
  • ½ cytryny
  • 1 cebula
  • sól, ziołowy pieprz
     

    Sos:

  • 1 średni korzeń imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, cukier

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Cebulę i cytrynę obrać, pokroić w plastry, obłożyć rybę. Tak przygotowaną rybę owinąć w folię aluminiową i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę ,wrzucić czosnek i imbir. Po chwili wlać bulion i dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz cukrem, dusić jeszcze 15 minut. Rybę wyjąć na półmisek i polać imbirowym sosem. Podawać z dzikim ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *