Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga w galarecie winnej

Składniki:

  • 1 kg pangi
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • cukier
  • pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
     Pangę umyć, skropić sokiem z cytryny. Przekroić wzdłuż i każdy kawałek zrolować, spiąć wykałaczkami. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w słupki, ugotować w około 1//2 litra wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do wrzącego wywaru dodać roladki i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dolać wino i namoczoną żelatynę- doprowadzić do wrzenia. Do salaterki przełożyć rybę i kawałki warzyw, zalać wywarem. Odstawić do stężenia. Przed podaniem udekorować zieloną natką pietruszki i plasterkami cytryny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *