Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga w galarecie

Składniki:

  • 4 płaty pangi
  • 1 torebka żelatyny
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml octu winnego
  • cytryna
  • ½ czerwonej papryki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Do garnka wlewamy około 300 ml wody, dodajemy ocet , wino, listki laurowe, oczyszczoną  marchewkę i seler. Do smaku dodajemy sól, pieprz i gotujemy 25 minut. Filety z pangi umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje. Do gotującego się wywaru dodajemy porcje ryby i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, studzimy. Wywar przecedzić i w ciepłym rozpuścić żelatynę, doprawić sokiem z cytryny. Ugotowane warzywa pokroić w drobną kosteczkę.  Przygotować małe miseczki i na dno każdej miseczki wlać po 2 łyżki wywaru, dodać pokrojone warzywa , włożyć do lodówki na moment, aż stężeje. Wykładamy miseczki, układamy porcje ryby, układamy marchewkę , pokrojoną w paseczki paprykę i  szczypiorek i powtórnie zalewamy wywarem. Wstawiamy do lodówki. Do galaretki podajemy ocet winny lub sok z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *