Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga (tilapia) panierowana z sosem majonezowym

Składniki:

  • 5 filetów z pangi
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • oliwa z masłem do smażenia
  • 2 łyżki mleka
  • mąka
  • sól

Sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mielony biały pieprz


Sposób przyrządzania:

Do majonezu dodaj wyciśnięty czosnek ( w ilości wg uznania), sok z cytryny i biały pieprz. Wymieszaj.
Ryby umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przez ten czas przygotuj panierkę. W jednym talerzu rozmąć widelcem jajko z zimnym mlekiem. Na patelni rozgrzej oliwę z kawałkiem masła. Filety osusz papierowym ręcznikiem, posól, obtocz w mące, jajku, tartej bułce wymieszanej z natką pietruszki. Usmaż na oliwie z masłem na złoty kolor. Możesz podawać z pieczonymi ziemniakami albo frytkami oraz lekką surówką albo zieloną sałatą w sosie winegret. Dodatkowo podaj sos majonezowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *