Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga na zimno w białym winie

Składniki:

  • 1 ½ kg ryby pangi
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju sojowego
  • 1 cytryna
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina liść laurowy
  • sól, ostra papryka w proszku

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, posolić, oprószyć papryką i mąką. Kawałki ryby obsmażyć na oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i posiekaną cebulę. Wino zagotować z sokiem z połowy cytryny, liściem laurowym i pastą pomidorową. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, rozłożyć cebulę, polać marynatą i upiec w piekarniku. Rybę wyjąć na półmisek polać sosem, wstawić do lodówki. Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny. Dobrze smakuje z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *