Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga lub tilapia w sosie orzechowym

Składniki:

  • 50 dkg filetów z ryby
  • ½ szklanki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dkg obranych orzechów włoskich
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki nasion granatu
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • garść posiekanej naci pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. W miseczce zmiksować jajko. Porcje ryby moczyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na oleju, wyłożyć na talerz. W międzyczasie posiekać drobno orzechy, dodać posiekany czosnek, pieprz, sól, natkę pietruszki. Do masy wlać ½ szklanka wody i sok cytrynowy, chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polać rybę na półmisku, posypać nasionami granatu i zieleniną. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *