Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga duszona z jabłkami

Składniki:

  • 1 kg pangi
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 15 suszonych śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z jednej cytryny
  • kilka goździków
  • pieprz, sól, olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Filety umyć , osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około pół godziny. Następnie osączyć doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Przełożyć do garnka, dodać sparzone, odsączone  śliwki, rodzynki i pokrojone w ósemki jabłka, posiekaną cebulę, masło i przyprawy. Podlać wrzątkiem i dusić około 10-15 minut, pod koniec gotowania dołożyć orzechy. Dobrze smakuje z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, lub sałatą oraz cykorią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *