Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pałki z kurczaka w panierce Reni

Przepisy na kurczaka warte spróbowania. Pałki z kurczaka w panierce Oli to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: pałki z kurczaka, czosnek, oliwę, żółty ser. 
 

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½  łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szkl bułki tartej
  • 100 dag drobno startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pałki z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego oregano oraz ostrą paprykę.
    Wlać oliwę z oliwek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pałki.
    Odstawić je na około 1 godzinę.
    W miedzy czasie wymieszać bułkę tartą ze startym żółtym serem.
    W powstałej panierce obtaczać pałki z kurczaka. 
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *