Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pałki z kurczaka przepisu Kornelii

Poznaj sekret przepysznych, soczystych pałek z kurczaka. Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować: pałki z kurczaka, czosnek, musztardę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek musztardy 
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niej musztardę, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.
    Po tym czasie pałki razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. 
    Jeśli chcemy, aby skórka była chrupiąca pod koniec pieczenia rozciąć ręka. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *