Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki z jabłek

Składniki:
• 10 jabłek
• 4 jajka
• 10 dag mąki
• konfitury
• tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Jabłka, obrać i wydrążyć z jednej strony, wyjąć gniazda nasienne.
Nakładać w to miejsce jakichś konfitur bez soku.
Następnie żółtka ubić z mąką, dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i maczać w tej masie jabłka, aby je oblała ze wszystkich stron.
Rozpuścić masło (lub pół na pół ze smalcem) i wrzucać do niego te oblepione jabłka, nakryć i smażyć na rumiano.
Gdy gotowe, wyjmować cedzakową łyżką na półmisek, po czym posypać cukrem z cynamonem lub polać sokiem.
Według innego przepisu wydrążone jabłka na1eży napełnić kremem, ubitym ze szklanki śmietanki, 8 żółtek i 3 łyżki cukru z wanilią.
Następnie zatkać otwór kawałkiem jabłka, który wykroiło się na początku.
Moczyć jabłka w jajku rozbitym z mąką posypać tartą bułką i smażyć na gorącym smalcu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *