Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozorki cielęce zapiekane z beszamelem

Składniki:

  • 3-4 ozorki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki przyprawy do zupy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone ozorki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować, wówczas je odcedzić, skrę usunąć a mięso pokroić w plasterki.
    Następnie przygotować beszamel łącząc mąkę, mleko oraz 2 łyżki masła, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką oraz przyprawą do zup.
    Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, po czym zalać je beszamelem i posypać startym serem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *