Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozór wołowy w sosie jabłkowym

Składniki:

  • ozór wołowy lub ozorki wieprzowe
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • liść laurowy, ziele angielski do smaku
  • sól, pieprz

    Sos:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina
  • szczypta otartej z cytryny skórki
  • sól, biały pieprz, cukier do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, dodać obrane jarzyny i przyprawy, gotować aż ozorek będzie miękki.  W międzyczasie przygotować sos. Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić. Pokrojone jabłko zalać w rondlu odrobiną wody, powoli gotować aż jabłka się rozgotują. Przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, utrzymywać gorący. Wyjąć ozór z wywaru i natychmiast schłodzić w lodowato zimnej wodzie. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Ponownie plastry włożyć do wrzącego wywaru, gotować jeszcze kilka minut. Podawać  z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *