Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce w miodowym sosie z posypką

Składniki:

  • 1 szkl. płatków owsianych
  • łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
  • 0,5 l leśnych jeżyn
  • 0,5 l śliwek węgierek
  • ¾ szkl. białego deserowego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki bitej śmietany

    Sposób wykonania:
    Na rozgrzane masło wsypać płatki oraz cukier puder.
    Trzymać na małym ogniu aż płatki zbrązowieją i staną się kruche, wówczas zdjąć je z ognia i zmiażdżyć.
    Następnie owoce rozłożyć w pucharkach i skropić je winem wymieszanym z miodem.
    Udekorować bitą śmietaną i posypać płatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *