Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostry sos chilii Patryka

Przepis dla miłośników ostrych smaków czyli ostry sos chilii Patryka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: papryczek chilii, ketchupu, czosnku, imbiru oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 5 papryczek chili
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka utartego kłącza imbiru
  • 100 ml winnego octu
  • 1/2 szkl cukru
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Papryczki przekroić wzdłuż na pół i usunąć  z nich pestki po czym je posiekać.
    Następnie do rondelka wlać ocet.
    Dodać do niego cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie syrop.
    Wówczas dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chillii i starty imbir.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do zgęstnienia.
    Następnie dodać jeszcze ketchup.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *