Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Orzeszki piernikowe

Składniki:

  • mąka pszenna 25 dag
  • miód 25 dag
  • cukier puder 10 dag
  • orzechy laskowe 5 dag
  • jajka 3 sztuki
  • otarta skórka z cytryny
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kardamon 1 łyżeczka
  • goździki zmielone 1/4 łyżeczki
  • imbir 1/2 łyżeczki

    Sposób przyrządzenia:
    Miód należy stopić, przestudzić, cukier wraz z mąką należy przesiać na
    stolnicę. Dodać skórkę z cytryny, mielone przyprawy korzenne i orzechy.
    Do mąki należy wbić jajka, wlać także miód. Z połączonych składników
    należy wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę należy posypać mąką. Ciasto
    należy rozwałkować, wycinać z niego kółka i piec w piekarniku w 150
    stopniach przez 15 minut..

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *