Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Orzechowy zawijaniec

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
     
    Nadzienie:
  • 400 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 2 białka
  • 8 łyżek wody przegotowanej
  • łyżka kwaśnej śmietany do posmarowania zawijańca
     
    Przygotowanie:
    Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, rozwałkować na pergaminie 35 cm x 45 cm. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodać pozostałe składniki nadzienia. Masę rozsmarować na cieście, zwinąć w roladę. Posmarować z wierzchu śmietaną. Wtedy wypiek się ładnie zarumieni. Piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w celu uniknięcia wyschnięcia i stwardnięcia

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez makowiec

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *