Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet wiejski ze smażoną polędwicą i sosem pomidorowym

Składniki:

    • Polędwica wołowa 480 g
    • Olej sojowy 3 łyżki
    • Mrożonka zupa pieczarkowa 1 opakowanie
    • Mleko 3,2% 1 szklanka
    • Jajka 8 sztuk
    • Masło 60 g
    • Pomidory Pelati 2 szklanki
    • Bulion drobiowy ½ szklanki
    • Listki świeżej bazylii
    • Sól
    • Pieprz czarny świeżo mielony


    Sposób przyrządzenia:
    Sosu:
    Pomidory Pelati łączymy z bulionem i zagotowujemy. Po zagotowaniu miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy miękki kawałek masła oraz pokrojoną bazylię. Przygotowanie warzyw: Mrożonkę zupa pieczarkową ( bez rozmrażania) przesmażamy bez koloru na maśle, następnie obficie kropimy wodą. Przykrywamy pokrywą i dusimy około 8 minut. Pod koniec duszenia solimy i posypujemy pieprzem. Gdy woda nie odparuje z mieszanki warzywnej odkrywamy pokrywę i gotujemy tak aby jak najwięcej wody odparowało.
    Omletu warzywny:
    Mleko mieszamy z jakami trzepaczką rózgową. Przestudzone warzywa mieszamy z rozmąconymi jajkami i mlekiem. Tak przygotowane warzywa dzielimy na cztery części i smażymy na maśle na małym ogniu grube warzywne omlety z obu stron. Sposób podania: Na płaski duży talerz wylewamy sos pomidorowy na, który kładziemy omlet. Na omlet stawiamy usmażony na oleju befsztyk z polędwicy. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *