Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Oliwa do sałatek Iwony

Składniki:

  • ½ szklanki ziół / bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, tymianek, oregano/
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 3 pikantne papryczki
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach
  • ½ litra oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Papryczki rozdrobnić, czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Do umytego i wyparzonego słoika włożyć grubo posiekane zioła, zalać oliwą z oliwek, zamknąć i dobrze wymieszać. Odstawić na 3 tygodnie, raz po raz potrząsając . Odstawić na 3 tygodnie w chłodnym miejscu. Następnie przefiltrować, przelać do umytej i wyparzonej butelki , włożyć  gałązkę  świeżego rozmarynu. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Doskonale smakuje z różnymi gatunkami  sałaty.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *