Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okonie smażone.

Składniki:

  • Okoń/Karaś (o wadze około 1-2kg)
  • 4 dag mąki
  • 6 dag tłuszczu roślinnego
  • Tarty chrzan
  • Natka pietruszki
  • Cytryna lub sok z cytryna
  • Sól

Przygotowanie:
W przypadku okonia najpierw rybę wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem, oskrobać BARDZO ostrym nożem (świetnie też do tego nadaje się tarka). W przypadku karasia wypatroszyć, odciąć głowę i ogon. Rybę posolić i obtoczyć w mące, rozgrzać tłuszcz na patelni (wariant surwiwal: menażce) do około 200-250 stopni. Wrzucić rybę na patelnię (wariant surwiwal: menażkę) i smażyć na dużym ogniu (wariant surwiwal: na ognisku) z obu stron aż się zarumieni, po czym smażyć jeszcze z obu stron na małym ogniu (wariant surwiwal: rozżarzonych węglach) około 5-10 minut. Drobno posiekać natkę pietruszki. Skropić cytryną, przełożyć na półmisek (wariant surwiwal: inną menażkę), obłożyć po bokach chrzanem, obsypać posiekaną natką pietruszki. Danie gotowe. Podawać z ziemniakami (wariant surwiwal: chlebem) i surówką warzywną.

Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati

Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP

2 comments for “Okonie smażone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *