Składniki:
1. 1 litr wody
2. 1 szklanka octu
3. 25 dkg cukru
4. 5 łyżek musztardy
5. 3 łyżki soli
6. ogórki
Sposób przyrządzenia:
Do słoika ( ziele angielskie, pieprz,liść laurowy, gorczyca) Składniki zalewy
wymieszać.Gotować zalewę od 3 do 5 minut. Zalać ułożone w słoiku ogórki wraz z przyprawami, szczelnie zamknąć.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Gziute.
marta
robie juz dwa lata i są pyszne
jagoda
Są bardzo dobre, tylko nie pamiętam czy układałam je jak pikle bez skórek
wyśmienite
Dorota
Aż 3 lyżki soli?
a co z tymi ogórkami w całości czy poobierana i pokrojone w plasterki ???
kiwi
1 szklanka octu 10%?
ogóry…
tu gdzie teraz mieszkam ,czyli na Dolnym ¦ląsku kobity robią to od wyzwolenia 1945.
Smakują wyśmienicie.Ciekawe skąd ten przepis „przyszedł”??