Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórki kwaszone w kapuście

Składniki:

    • 10 kg kapusty
    • 1 kg marchewki
    • 3 kg  małych, twardych ogórków
    • 10 dkg koszyczków kwiatowych kopru
    • 2,5 dkg soli na 1 kg warzyw


    Sposób przyrządzenia:
    Marchew umyć, obrać, pokroić lub zetrzeć w cienką słomkę. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z marchewką. Ogórki dokładnie umyć. W dużych słojach układać warstwami kapustę z marchewką, na niej warstwę ściśle ułożonych obok siebie ogórków  koper. Wypełnić słój soląc każdą kolejną warstwę. Pozostawić słoje nakryte czystą ściereczką. Jeśli po 2 dniach zawartość słoi nie pokryje się wytworzonym sokiem słoje należy uzupełnić roztworem konserwującym o składzie 5 dkg soli i 20 dkg cukru rozpuszczone w 1 litrze gorącej wody. Gdy zawartość słoi się zakwasi słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *