Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odlotowe koreczki

Składniki:

  • ½ kg pasztetu z gęsi (bądź innej pasztetowej)
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Sól
  • Mielona ostra papryka
  • Olej
  • Wykałaczki
  • 5 małych korniszonów


Sposób przyrządzenia:

Pasztet uformować w małe kuleczki (wielkości czereśni) a następnie obtoczyć w odrobinie mąki wymieszanej z mieloną ostrą papryką.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie
z mlekiem i 1 surowym jajkiem – całość lekko solimy do smaku (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, tak, aby oblepiła całkowicie zanurzane w niej kulki pasztetu). Następnie zanurzamy w cieście uformowane wcześniej kulki pasztetu i pieczemy je w głębokim oleju na złoty kolor. Po zarumienieniu na złoty kolor wykładamy je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Korniszony kroimy na plasterki o grubości ok. 5 milimetrów. Na wykałaczki nabijamy najpierw plasterek korniszona na to kulkę z pasztetu i znów plasterek korniszona. Koreczki obsypujemy czerwoną ostrą papryką i układamy na półmisku. Podajemy je na ciepło – wówczas intensywniej pachną i smakują
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *