Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Obwarzanki z migdałami

Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • kilka łyżek deserowego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • masło
  • gotowa polewa
  • płatki migdałów

    Sposób wykonania:
    Do mąki wbić jajka, dodać cukier, wino oraz oliwę.
    całość dokładnie wyrobić na twarde ciasto.
    Następnie formować z niego wałeczki, które zlepić w kółka.
    Wrzucać je na osolony wrzątek i trzymać na ogniu około 3 minut aż wypłyną na powierzchnię.
    Bażanki odcedzić po czym ułożyć na blasze wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i upiec.
    Po upieczeniu polać obwarzanki polewą i posypać migdałami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *