Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nóżki wieprzowe lub golonka w kapuście z grzybami

Składniki:

    • 4 nóżki wieprzowe
    • 1 kg kwaszonej kapusty
    • 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • listek laurowy
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, kapelusze pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości, obsmażyć na maśle. Nóżki wieprzowe sparzyć, oczyścić z pozostałości szczeciny, zalać niewielką ilością wody, dodać obraną i przekrajaną cebulę, listek laurowy, pieprz i sól. Gotować do miękkości, po czym wyjąć nóżki, a do tego samego rondla włożyć kapustę, układając na wierzchu nóżki, dusić co najmniej 30 minut, dodać grzyby.  Podawać z pieczywem i chrzanem lub musztardą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *