Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nitki z duszonym królikiem

Składniki:

  • 2 gałązki szałwii
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 800 g mięsa z królika
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 500 g gniazdek nitek makaronowych
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 20 g masła
  • 125 g śmietany
  • 50 g czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania;
    Na rozgrzanej oliwie przesmażyć przez chwilę listki szałwii po czym listki szałwii wyjąć a wrzucić marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.
    W między czasie mięso pokroić na kawałki, które oprószyć solą oraz pieprzem i również obsmażyć na oliwie.
    Następnie wymieszać z marchewką i skropić całość octem i trzymać na ogniu ok. 30 min.
    Cebulkę posiekać i poddusić na maśle a potem dodać ją do mięsa razem ze śmietaną doprawioną odrobiną soli, pozostawić na ogniu do zgęstnia sosu.
    Makron ugotować wg. przepisu na opakowaniu po czym
    Rozłożyć go na talerzach a do sosu dodać jeszcze pokrojone oliwki i polać nim makaron.
    Przed podaniem udekorować listkami szałwii.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *