Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nerki w winnym sosie

Składniki:

  • 4 nerki cielęce
  • 1 l mleka
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób wykonania:
Cynaderki dokładnie umyć pod bieżącą wodą po czym zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie odcedzić je i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie lekko zbić je tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem oraz zielem angielskim.
Obtoczyć je w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas wlać do niej bulion, wino oraz sok z cytryny.
Wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie sos przecedzić i zalać nim nerki.
Całość wymieszać i dusić pod przykryciem około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *