Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka wiśniowo miętowa

Składniki:

    • 1 l wódki
    • 5 szklanek dorodnych wiśni
    • 20 pestek wiśni
    • 20 listków mięty
    • ½ cytryny pokrojonej w plastry
    • ½ szklanki cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu na około 7 dni, mieszać kilkakrotnie. Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez 4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2 miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *